PERTANIAN, PENTERNAKAN, PERIKANAN, TANAMAM, IKAN, KAMBING, LEMBU, AYAM, ITIK, SAYUR, SAYUR SAYURAN, BUAH, BUAH BUAHAN, HERBA, NURSERY, BUNGA, BAJA, BENIH, PROJEK EKSOTIK, BIOTEKNOLOGI, FERTIGASI, AGROTOURISM, ECOTOURISM, ANALISIS PERTANIAN, KURSUS, KOS, HARGA, KERTAS KERJA, PEMBIAYAAN
Saturday, June 26, 2010
Khasiat Budu
Ketahui khasiat budu
Sunday, March 7, 2010
Budu merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.
Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.
Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”.
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah
InfoPertanian:Ternakan,Tanaman,Perikanan&AgrotourismSekadar Rujukan dan Ilmu.Sumber/Dipetik:http://azreenwahab.blogspot.com/
SALAM HORMAT.SELAMAT MAJU JAYAKebunWarisanhttp://jutawanklik.com/?a_aid=kebunklik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment