Kebun Warisan's Followers

Sunday, January 3, 2010

Khasiat Buah Pisang + Kebun Pisang

Khasiat Buah Pisang + Kebun Pisang
(Sumber/Dipetik:Syam Ghaz "usahawantani-kelantan.blogspot.com")

Makanlah sebiji pisang sehari, ia mampu memanjangkan umur anda dengan izin Allah SWT. Disamping itu sebiji pisang juga mampu memberikan Kalsium dan Magnesium yang cukup untuk pertumbuhan tulang anda.


Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.


Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:
Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood anda.

Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.

Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:

Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.
Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

Syam Ghaz: Tahun 2010 adalah tahun Pisang & Ayam + Dedak bagi saya, kami sudah merancang untuk membuka 48 ekar kebun pisang secara berperingkat dan akan melancarkan dedak ayam formulasi syarikat dalam Mac 2010 nanti. Jika shbt2 yang berminat nak tanam pisang, berikut adalah sedikit fakta kewangan yang penting dalam projek Pisang:-

IMPLIKASI KEWANGAN, UNTUNG RUGI & PEMBAHAGIAN KEUNTUNGAN

Pengiraan ini ialah berdasarkan unjuran pihak syarikat saya dan harga semasa di Kelantan. Penggunaa baja, racun dan pesticide adalah Organik atau SemiOrganik.


Kos Bagi 1 Ha Tanah

Bil
Perkara
Kos
Kuantiti


Jumlah

Kos Tetap

1
Benih pisang berangan
RM2.00/ pkk
1,500pkk
RM3,0002
Pagar dawai & tiang
RM1,500Kos Berubah

3
Baja bio-organik permulaan - 75g/pkk
RM2/kg
1500pkk x 6 kali (dalam masa 6 bulan) x 75g=675kg
RM1,3504
Baja untuk bunga dan buah -150g/pkk
RM2/kg
6 kali (dalam masa 6 bulan)
RM2,7005
Kapur GML – 1kg/pkk
RM0.30/kg
1500pkk x 1 kali setahun=1500kg
RM4506
Racun rumput
RM150
1 botol/ha
RM1507
Racun kulat
RM80/kg
6kg/ha
RM4808
Baja semburan EM & pestisid
RM40
10L
RM4009
Bajak piring
RM500JUMLAH
RM10,230

4.2 Jangkaan Keuntungan Kasar & Bersih Tahun Pertama Bagi 1 Ha

Bil
Perkara
Kuantiti
Berat Buah
Harga
Jumlah

1
A. Pendapatan Kasar
1425pkk*
Minimum 18kg
RM1.30/kg
RM33,345B. Modal
1 tahun
-
RM12,000
RM10,230

C. Pendapatan Bersih (A-B)/1 tahun
RM23,115* Dengan anggaran 5% pokok mati dalam masa 1 tahun. Minimum hasil 18kg/pokok dan harga ladang minimum RM1.30/kg.
Justeru itu mana-mana sahabat yang ingin copy & paste adalah digalakkan meneliti kos semasa ditempat masing-masing bagi memastikan viability projek masing-masing. Syam Ghaz adalah tidak bertangunjawab diatas sebarang kerugian pihak tuan dsbnya, kerana ini adalah 100% hak saya dan saya kongsikan di blog saya untuk perkongsian ilmu dalam bidang ini. Shbt2 yang berminat digalakkan menghubungi saya secara terus sekiranya ada yg betul-betul komited ingin menjalankan projek ini.

Dengan unjuran berikut, Syam Ghaz mensasarkan akan mencari 20 pengusaha yang memenuhi kreteria pemlihan syarikat. InsyaAllah dengan unjuran diatas syarikat dijangkakan akan mengeluarkan 518,400kg pisang segar tahun 2010. Pengusaha-pengusaha adalah daripada penduduk-pendudu kg or petani-petai yang susah. Tujuan projek ini adalah bagi membantu meningkatan tahap sosio-ekonomi mereka. Doakan projek murni ini berjaya. Amin.


Maklumat Pertanian - Ternakan, Tanaman, Perikanan & Agrotourism
Sekadar Info,Rujukan dan Ilmu.
Sumber/Dipetik:Syam Ghaz "usahawantani-kelantan.blogspot.com"

1 comment:

Wan said...

Kepada sesiapa yang ingin menjual pisang, Sila hubungi say119a Wan 019-6484