Kebun Warisan's Followers

Monday, February 15, 2010

TERMA (KAMBING) ANTARA FULL BLOOD , PURE BLOOD , KACUKAN

TERMA ANTARA FULL BLOOD , PURE BLOOD , KACUKAN

Ramai penternak yang baru berjinak-jinak dengan penternakan kambing masih tidak dapat membezakan dua terma yang sering disebut-sebut : Fullblood dan Purebred. Perkara ini sangat penting dan perlu dijelaskan supaya penternak baru tidak mudah ditipu ketika membeli dan memilih kambing.

Full-Blood : Merujuk kepada haiwan yang 100% baka tulen tanpa ada kacukan dengan baka lain. Ini boleh dibuktikan dengan sijil kelahiran/pedigree daripada badan-badan/institusi yang diiktiraf. Ciri-ciri fizikal juga dapat digunakan untuk memastikan samada kambing yang dipilih adalah benar-benar ‘full-blood’.

Pure-Bred : Merujuk kepada haiwan yang mempunyai lebih 85% darah dari baka tulen. Masih mengekalkan kebanyakan ciri-ciri fizikal dari baka tulen. Amat sukar untuk membezakan antara baka ‘full-blood’ dan ‘pure-bred’ tetapi ciri-ciri seperti warna bulu, lengkungan tanduk dan telinga boleh digunakan untuk membezakannya .

Kacukan : Kedua-dua ciri dari induk jantan dan betina berlainan baka dapat dilihat pada anak yang lahir.Maklumat Pertanian - Ternakan, Tanaman, Perikanan & Agrotourism
Sekadar Info,Rujukan dan Ilmu.
Sumber/Dipetik:

No comments: