Kebun Warisan's Followers

Sunday, December 23, 2007

>>Artikel "Lintah RM60 sekilogram"

Artikel ini dipetik dari sisipan Zoom Berita Harian Sabtu 22.12.2007, ditulis oleh Shamsul Kamal Amarudin


Lintah RM60 sekilogram


Lintah RM60 sekilogram – Penghisap darah laris untuk produk kecantikan, kesihatan

Ringkasan artikel:-

Pengusaha lintah ini Mohd Jantan Abu Hassan, 36, suami Roziana, 34 beribu pejabat di Selama, Perak, telah mengusahakan ternakan lintah ini bersama dengan ibu mereka Rahidah Wahid, 50, kira-kira enam bulan yang lalu.

Mereka bermula dengan modal RM40,000 dengan RM30,000 duit sendiri dan RM10,000 pinjaman dari Bank Rakyat dan mula membina dua kolam dan ditambah empat kolam lagi dengan setiap satu ukuran 18 meter x 6 meter di kampong Telok Mas, Selama, Perak.

Kemudian, induk lintah dibeli sebagai baka pembiakan sebanyak 12 kg, berharga RM3,600 dari Art Soulist Sdn Bhd, syarikat pengeluar dan pengedar produk berasaskan kecantikan dan kesihatan.

Setiap kolam diisi dengan dua kilogram lintah induk dan diberikan belut yang dibeli pada harga RM6.50 sekilogram sebagai makanannya. Darah belut dikenal pasti sebagai paling berkhasiat untuk lintah.

Setiap kolam juga akan disediakan pokok kiambang untuk lintah berlindung dan ‘bermain-main’ selain binaan bata-bata disusun empat segi membentuk petak sebagai tempat memgumpul telur dan pembiakan. Jaring plastik hitam juga diletakkan di atas pokok kiambang sebagai bumbong untuk mengelakkan bahang pancaran matahari.

Roziana menjangkakan setiap satu kolam boleh menghasilkan kira-kira 100 kg lintah dan mampu memberi pulangan RM6,000 bagi setiap tempoh pusingan pembiakannya selama empat bulan.

Katanya lagi, walaupun lintah sudah boleh dijual selepas empat bulan ia diternak, untuk peringkat permulaan ia memerlukan tempoh lebih panjang bagi membolehkan ‘induk’ atau ‘ibu’ lintah membiak lebih banyak benihnya bagi memastikan kitaran hidup haiwan itu berterusan.

Haiwa itu perlu dijual segera apabila sudah dewas kerana jangka hayatnya pendek iaitu antara tujuh hingga lapan bulan saja sebelum dia mati.

Info tambahan:Untuk sekilogram lintah, memerlukan 30 – 40 kg belut. Juga, lintah boleh makan anak katak, larva terampai dalam air dan umbut daun tertentu.

Boleh membesar 6 – 10 kali ganda saiz asalnya.

Induk lintah boleh menghasilkan 300 – 500 benih lintah sekali bertelur.

Lintah adalah hermapordit (jantan dan betina dalam satu badan), tetapi perlu mengawan untuk membiak.
Lintah boleh menghisap darah lima kali melebihi berat badannya.

ps: Kolam bersaiz 5 x 10 kaki yang dicadangkan oleh Agri Farm seperti link kursus diblog ini lebih praktikal dari yang dibuat oleh pengusaha ini.

Agri Farm menawarkan kontrak beli lintah dengan harga RM70 sekilogram dan menjual induk dengan harga RM1.80 seekor. Sekarang ini, kos membina kolam simen bersaiz 5 x 10 x 3(t) kaki berharga lebih kurang RM1000 (upah Indon) harga upah sama dengan harga barang. Atau boleh dapat tangki kanvas berukuran 4 x 15 kaki dengan harga RM1300 seperti yang ditulis dalam artikel sebelum ini.

Tangki kanvas ini sesuai untuk mereka yang menyewa rumah taman lot korner atau bekembar. Senang untuk pindah-randah.

Setiap kolam dimasukkan 300 ekor lintah induk dan dijangka menghasilkan minima 120 kg lintah dewasa selepas 6 bulan.

No comments: