Kebun Warisan's Followers

Sunday, December 23, 2007

>>Ternakan Cacing Sebagai Sumber Pendapatan

Sumber:http://www.yourlivestock.com/ternakan_cacing.html


Ternakan Cacing Sebagai Sumber Pendapatan


Mendengar namanya sahaja sudah cukup untuk mendatangkan rasa geli-geleman pada kita yang tidak tahu akan manfaat dan nilai daripada industri penternakan cacing ini. Perasaan geli ini di buang jauh-jauh oleh pengusaha dan penternak cacing secara komersil di kajang iaitu En Samsudin. Dengan berbekalkan modal pendahuluan sekitar RM20-RM30 ribu pada sekitar bulan Ogos yang lalu beliau mula mengorak langkah dalam industri ini. Kini ternakan cacing beliau semakin berkembang.Di awal pembabitan, beliau lebih berminat kepada penanaman cendawan tiram. Namun setelah menyertai kursus yang dijalankan oleh syarikat Upsoil di Hotel Crown Princess pada jun lalu, persepsinya berubah. Kursus yang dianjurkan syarikat tersebut menjadi pemangkin kepadanya untuk menceburkan diri dalam penternakan cacing secara komersil ini.Sebagai pembakar semangatnya syarikat Upsoil telah memetrai perjanjian dengan beliau untuk membeli ternakan cacingnya untuk tempoh tiga tahun berikutnya sekaligus menghilangkan kebimbangan beliau terhadap pasaran. Maklumat penuh dan lanjut sila dapatkan majalah YourLivestock.com edisi Disember 2007.

7 comments:

sya_alia said...

sy berminat utk sertai perternakan nie, boleh saya tau masa kursus perternakan cacing nie sepanjang tahun nie..

saheme said...

Saya menganjurkan kursus ternakan cacing setiap hari sabtu - teori dan praktikal di sungai petani. Kalau puan berminat boleh hubungi saya di 019-4806261 atau e-mai1 saheme6261@gmail.com. Skim ladang contrak juga ditawarkan untuk perjanjian jual beli cacing dan baja..... saheme (Pusat Latihan dan Ternakan Cacing Vermicast Agrotech)

Anonymous said...

saya ingin menghadiri kursus ternakan cacing di kawasan selangor.

Anonymous said...

kursus ternakan lintah secara komersil(zon pantai timur)

Kursus Ternak Lintah
• Kelebihan kursus anjuran kami:
1.Teknik ternakan yang terkini, murah, mudah,
selamat dan berkesan.
2.Lawatan ke ladang.
3.Kontrak jaminan
4.Menjadi pembekal & kontrak perladangan 3 tahun.
5.kertas kerja pinjaman (bernilai RM500) percuma.
6.Pemberian sijil semasa kursus.
7.Surat lantikan sebagai pembekal.
8.Pinjaman disediakan.(tekun)

hubungi zul: 017-2111484,fikri : 0199515453
kuantan,pahang

kursus terdekat 18 oktober 2008
yuran rm300

Anonymous said...

sy br join ternakan cacing nie tapi xtau cmner nk pasarkan. jika sesiapa ada info atau sesiapa berminat nk bli cntct sy kat izzat_safwan27@yahoo.com atau cal 0199974762/ 0175887739 (en.izzat).

Hijau Kembali said...

PRODUK TERBARU DI PASARAN- CAN-O-WORM
Langkah mudah pengusaha cacing di Malaysia untuk membiak dengan BERKESAN DAN MUDAH.
Kelebihan Can-O-Worm:
1. Penjimatan ruang yang tidak memerlukan anda membiak cacing secara komersil di atas tanah yang luas.
2. Penjimatan kos tenaga buruh untuk menjaga dan memastikan keselamatan kawasan ternakan anda oleh kerana ia boleh di simpan di dalam premis perniaagaan, di rumah dan di tapak yang tertutup.
3. Penjimatan kos penyelenggaraan tapak ternakan oleh kerana ia bekas yang tertutup dan tidak memerlukan penjagaan rapi seperti tapak ternakan cacing yang biasa terdedah kepada ancaman luar.
4. Tidak berbau dan mudah untuk dipindahkan mengikut kesesuaian pihak penternak.
PERUBAHAN YANG ANDA LAKUKAN MAMPU MENJANA PENDAPATAN LEBIH DARIPADA PENTERNAK YANG LAIN. JADILAH YANG PERTAMA YANG MENGIKUTI ARUS PERUBAHAN PASARAN SEMASA

UNTUK KETERANGAN LANJUT MENGENAI PRODUK, HUBUNGI KAMI DI TALIAN 0192286010 / 0192166014 ATAU hijaukembali@gmail.com / kunjungi blog kami di http://hijaukembali.blogspot.com/

farra said...

sy ad ternak ccg tp nmpknyer tidak menjd..
telah 10 bulan sy jalankn ternakn ni..
malah sy jugak tiada buyer..
bleh bantu sy